Звіт роботи Хмельницької обласної ради учнівського самоврядування закладів професійної (професійно-технічної)освіти області за 2021-2022 навчальний рік

Учнівське самоврядування – це широке поле можливостей для самореалізації кожного учня, орієнтоване на досягнення соціально – корисної мети, індивідуальної і суспільної користі. Ростити справжнього патріота, громадянина України – це головна мета кожного сучасного освітнього закладу. На реалізацію мети, план роботи Хмельницької обласної ради учнівського самоврядування закладів професійної (професійно – технічної) освіти включає тематичний блок заходів з патріотичного виховання, військово-патріотичної роботи, волонтерської діяльності. Цей рік був нелегким, адже ми часто були змушені працювати онлайн та не завжди могли втілювати ідеї, через військове положення, обмеження та заборону організації масових заходів через ковід. Проте це дозволило нам вийти за рамки класичних уявлень та думати по-новому. Саме командний дух та креативні ідеї допомогли зробити цей рік не менш цікавим та продуктивним. Коли ми підбили підсумки в кінці навчального року, то були вражені, адже кількість втілених проєктів не надто відрізнялась від попередніх років. Ми змогли відзняти багато відеороликів, взяти участь в акціях та втілити свої ідеї.

З метою популяризації правової освіти серед учнівської молоді, привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків всі навчальні заклади долучились до запланованих заходів в рамках проведення 16 днів проти насилля. Впродовж цього періоду було проведено: кінозали, зустрічі з поліцією, випуски інформаційних бюлетнів «Стоп насиллю», руханки, флешмоби, фоточеленджі та інше.

Волонтерські загони навчальних закладів активно долучалися до різноманітних акцій, благодійних ярмарків та челенджів – «Миколай про тебе пам’ятає», «Солодке серце». Учні випікали випічку, кулінарні вироби, шили сувенірну патріотичну продукцію, кошти від реалізації передавалися через волонтерів для закупівлі військової амунції для ЗСУ. Також організовувалися різноманітні флешмоби – на виручені кошти закуплялися ліки на польові шпиталі. І на цьому ми не зупиняємося, робота в даному напрямку триває, адже що саме волонтерський рух, це – всенародна підтримка, яка стала одним із вирішальних факторів спротиву російській агресії. У багатьох моментах саме волонтери замінили собою державні механізми, виявилися оперативнішими, креативнішими, відповідальнішими. І саме завдяки волонтерам наша армія стала такою, як вона є.

Всі навчальні заклади провели до Дня місцевого самоврядування захід «День навпаки» – який вже став традицією. Захід проводиться з метою створення оптимальних умов для самореалізації особистості учнів, формування в них організаторських навичок, лідерських якостей та відповідальності. Як завжди день проходить насичено, учні діляться враженнями та вносять свої пропозиції щодо покращення освітнього процесу в закладі.

Цього року лідери учнівського самоврядування навчальних закладів долучилися до обласного форуму «Хмельниччина молодіжна» метою якого є створення простору взаємодії та розвитку, зібравши молодь, зацікавлену в зміно творчій діяльності, професійних експертів і фахівців, готових ділитися своїм досвідом. Під час форуму молодіжні лідери змістовно та продуктивно працювали, дискутували та обговорити актуальні питання сьогодення та поділилися враженнями. Сповнені нового досвіду, емоцій та командного духу готові до вирішення завдань.

Щорічно 20 лютого вшановується пам’ять Героїв Небесної Сотні. Наші лідери знаходили нові форми проведення заходів для того, щоб передати всю трагедію учасників майдану для учнівської молоді.

Спільна праця об’єднує, що було доведено під час проведення акції «Грін спейс». Учнівські волонтерські загони організували прибирання та озеленення благоустрою навчальних закладів та прилеглої території: побілено дерева та бордюри, прополено клумби, висіяно квіти, прибрано опале листя та гілки, обкопано дерева. Також, волонтерські загони прибрали території біля пам’ятників загиблим воїнам, братські могили, одинокі могили, які знаходиться на території, упорядкували стихійні смітники. До акції долучилися вимушені переселенці з різних регіонів України, які мешкають в гуртожитках ЗП(ПТ)О.

Цьогоріч в рамках Міжнародної ініціативи «Let’s Do it, World» серед здобувачів освіти ЗП(ПТ)О було проведено волонтерський проєкт «Еко-клін» на захист природи. В проєкті взяло участь 14 ЗП(ПТ)О. Саме цієї весни прибирання території мало велике значення, адже, особливістю українського народу є трудолюбивість та чистолюбство. Ми справжні господарі своєї землі та піклуємося і доглядаємо за навколишнім середовищем. Тому любов до землі ототожнюємо з любов’ю до порядку.

Для волонтерського проєкту «Еко-клін» організували групи здобувачів освіти по прибиранню території навчального закладу, парків, скверів, забрудненої території прилеглої до узбережжя, військових кладовищ, братських та одиноких могил, меморіальних комплексів, скульптурних та архітектурних споруд, виготовлення пам’ятних вінків і гірлянд тощо.

До Міжнародного дня спорту, на благо миру та розвитку, за ініціативи Хмельницької обласної ради учнівського самоврядування, у квітні-травні пройшов марафон «Єднання». Учасниками марафону стали здобувачі освіти з 17-ти навчальних закладів Хмельницької області, які демонстрували різноманітні види спортивних вправ та популяризували здоровий спосіб життя.

Сьогодні, незважаючи, в якій країні вимушено перебувають українці, ми відчуваємо їхню любов та підтримку. Кожен намагається допомогти, хто чим може, і словом, і ділом. До марафону «Єднання», долучились. Учні школи Podstawowa im. Jana Zawady w Seceminie (Polska) радо об’єдналися та завзято провели спортивні руханки, таким чином проявивши своє братерство та співдружність з Україною.

Заняття спортом це абсолютно мирний процес, який сприяє розвитку і є життєствердним в усіх відношеннях. Здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і благополуччя.

Ми проходимо найстрашніше випробування у нашій історії, у нашому житті.

Ми хоч і в тилу та не залишаємось осторонь та захищаємо найдорожче, що в нас є. Саме на такій ініціативній молоді, століттями тримається наша держава. Саме завдяки згуртованості та наполегливості ми переживемо будь-які чорні дні. Бо ми – разом. Переможемо завдяки тому, як тільки МИ, молодь України, вміємо гуртуватися.

Слава нашим героям!

Слава Україні!

                          Президент ХОРУС Богдан Назарук

здобувач освіти Нетішинського професійного ліцею

Покликання на відеопрезентацію звіту: 

https://www.youtube.com/watch?v=mTLgpwtQTz4

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.