Відбувся обласний семінар-практикум керівників гуртків технічної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

З метою поширення кращих освітніх практик на базі ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» 27 жовтня 2022 року відбувся обласний семінар-практикум керівників гуртків технічної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
В роботі семінару взяли участь 16 педагогічних працівників з 10 закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.
У вступній частині семінару директор ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Михайло Рущак, звернув увагу педагогічних працівників на специфіку освітньої діяльності закладу в умовах воєнного стану та організацію безпечного освітнього середовища.
З вітальним словом до учасників семінару звернулася директорка Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді Тетяна Григорчук, яка наголосила на важливості позаурочної діяльності здобувачів освіти, національно-патріотичного виховання, створення умов для творчого, інтелектуального, духовного розвитку учнівської молоді закладів професійної освіти.
Учасники семінару оглянули виставку декоративно-ужиткового мистецтва та технічної творчості здобувачів освіти, ознайомились з колекціями одягу «CAM-P!», «Квітка на камені» та «Рідне місто» (керівники проєктів, майстри виробничого навчання: Тетяна Банасюкевич, Олена Чорна, Уляна Мельник); діяльністю навчально-практичного центру сучасних виробничих технологій з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».
Заступник директора з виховної роботи закладу Юрій Старик окреслив основні аспекти планування та реалізації заходів щодо залучення здобувачів освіти і педагогічних працівників до позаурочної діяльності.
В рамках методичних об`єднань керівників гуртків технічної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва методистами ХДЦЕВУМ Ніною Арич та Нелею Мельник висвітлені питання:
– освітнє середовище, як важливий чинник виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їх потреб і можливостей.
– позаурочна зайнятість, як основа формування та реалізація творчого потенціалу здобувачів освіти.
Учасники семінару-практикуму взяли активну участь у проведенні майстер-класів на тему:
– «Золочення гіпсових виробів» (Главацька О.Г., керівник гуртка «Реставратор»);
– «Декоративний розпис еко-сумки» (Грель Н.В., керівник гуртка «Пікассо»).
За ініціативи педагогічних працівників ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» відповідно до програми семінару-практикуму відбулась екскурсія в майстерню-музей заслуженого художника України Бориса Негоди. Незабутньою стала творча зустріч з майстринею витинанки ілюстративного жанру «Подільська витинанка» Ольгою Негодою-Бучковською, яка провела для керівників гуртків майстер-клас. Учасники семінару відмітили досконалість виконання художніх образів витинанок майстрині, витоки яких у народній творчості.
Також учасники семінару ознайомилися з станковою графікою в техніці «офорт», яку продемонстрував художник-педагог Володимир Бучковський. На завершення творчої зустрічі учасники семінару переглянули твори художника Бориса Негоди.
Керівники гуртків технічної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва ЗП(ПТ)О, які взяли участь в обласному семінарі-практикумі, сповнені приємними враженнями і позитивними емоціями від творчої співпраці, спілкування з педагогічними працівниками ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» та обміну досвідом. Наразі висловили готовність щодо впровадження нових ідей і сучасних педагогічних технологій в освітній процес.
Методисти ХДЦЕВУМ
Ніна АРИЧ
Неля МЕЛЬНИК 27.10.2022

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.