Центр сьогодні

          Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді – державний позашкільний заклад освіти, протягом своєї історії реорганізовувався відповідно до принципів та засад державної політики, залишаючи провідними мету та завдання організації своєї діяльності – виховання підростаючого покоління засобами мистецтва.

        1 жовтня 1971 року, з метою патріотичного та естетичного виховання, пропаганди народних звичаїв та обрядів, організації розважальних дозвіллєвих заходів, розвитку творчих здібностей молоді, був створений Хмельницький обласний будинок культури професійно-технічної освіти, який очолила  Черкасова Валентина Олексіївна.

        3 1983 року заклад змінив назву на Хмельницький обласний будинок  художньої та технічної  творчості народної освіти;

     З 30 листопада 1992 року – це Хмельницький обласний методичний центр естетичного виховання учнівської молоді.

      У 2004 році, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 19.12.2002 № 727 «Про перейменування навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти» заклад було перейменовано на Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді та віднесено до системи позашкільних навчальних закладів.

       З 15 березня 2011 року на посаду директора закладу призначена Григорчук Тетяна Володимирівна.

          Сьогодні Центр координує роботу професійно-технічних закладів Хмельницької області з художньо-естетичного, туристсько-краєзнавчного, науково-технічного, бібліотечно-бібліографічного, інформаційно-методичного, соціально-реабілітаційного, дослідницько-експерементального та гуманітарного напрямів.

          Основна діяльність Центру передбачає:

– залучення вихованців до активної діяльності з набуття, практичних умінь та навичок;

– використання різних форм і методів організації та проведення навчально-виховного процесу;

– самостійне планування роботи і вирішення питань навчально-виховної, науково-дослідної, методичної, видавничої і фінансово-господарської діяльності з урахуванням вимог законодавства;

– проведення навчально-виховної, координаційно-аналітичної, інформаційно-методичної, бібліотечно-бібліографічної та організаційно-масової роботи спрямованої на вдосконалення програм, змісту, форм і методів навчання;

– розробка та впровадження авторських, індивідуальних навчальних планів і програм діяльності гуртків, обєднань, студій, секцій та інших організаційних форм;

– проведення науково-дослідної, експериментальної, пошукової роботи спільно з професійно-технічними навчальними закладами;

– надавання інформаційно-методичної допомоги професійно-технічним навчальним закладам з питань роботи з обдарованою молоддю.

         Центр створений з метою отримання у сукупності знань, умінь та навичок вихованців, учнів та слухачів у вільний від навчання час, є складовою системою позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно здібностей, обдарувань та стану здоров’я.

       Заклад проводить навчально-виховну, інформаційно-методичну,  організаційно-масову, навчально-репетиційну та концертно-просвітницьку роботу з учнями професійно-технічних навчальних закладів.

         У центрі працють такі структурні підрозділи:

Методичний відділ;

Організаційно масовий відділ;

Відділ військово-патріотичного виховання.

      Роботу методичного відділу забезпечує завідувач відділу та 4 методисти. Завдання відділу направлено на підвищення ефективності навчально-виховного процесу, вдосконалення професійної компетентності педагогічних працівників області, аналітичної, організаційної, дослідницької, науково-практичної, інформаційної діяльності та здійснюється через різні методи та форми роботи як колективні, так і індивідуальні.

      Методична робота має цілісну систему дій і заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації та професійної майстерності педагогів, досягнення позитивних результатів навчально – виховного процесу.

        Методична діяльність Центру спрямована також на забезпечення необхідних умов для творчої діяльності молодих педагогічних працівників, надання їм допомоги у проходженні ступенів становлення й розвитку системи роботи.

     Методичний відділ щорічно проводить семінари-практикуми, засідання творчої лабораторії, майстер класи для працівників професійно-технічних закладів області до роботи у яких залучаються спеціалісти з вищих навчальних закладів, музеїв, професійно-технічних закладів інших областей.

          Організаційно-масовий відділ координує роботу учнівського самоврядування та надає учням можливість задовольнити творчі потреби в самостійній практичній діяльності: брати активну участь в конкурсних, розважальних програмах, вечорах відпочинку, дискотеках. У складі відділу працюють: завідувач, педагог-організатор, культорганізатор та психолог.

       Головним завданням відділу є створення умов для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку учнів, для самовизначення особистості, відродження національних та сімейних традицій, історії і культури українського народу.

       У березні 2016 року створено відділ військово-патріотичного виховання, який планує та координує роботу  з військово-патріотичного виховання учнів  та музейної справи професійно-технічних навчальних закладів області.

         Робота відділу спрямована на забезпечення процесу національно-патріотичного виховання в системі освіти професійно-технічних навчальних закладів для формування у молоді патріотизму, національної свідомості та самоідентифікації, активної громадянської позиції, вивчення та популяризації історії  українського козацтва і пропагування історико-культурної спадщини українського народу. У відділі працює  завідувач та методист  з питань роботи музейної справи.

          На базі Центру працює 6 гуртків художньо-естетичного напряму:

Народний художній колектив України, ансамбль народного танцю «Поділля», керівник відмінник освіти України – Педан С.Й.

Зразковий художній колектив України, ансамбль народного танцю «Дивоцвіт», керівник Заслужена артистка України, відмінник освіти України – Фіцько Р.П.

Зразковий художній колектив України, ансамбль народного танцю «Любисток», керівник відмінник освіти України – Олійник О.І.

Зразковий художній колектив України, молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці», керівник – Ускова А.

Гурток декоративно-вжиткового мистецтва «Креативне рукоділля», керівник – Локотош Н.М.

Літературно-театральний гурток «Маски Мельпомени», керівник – Микуляк О.Л.

       Вся діяльність закладу спрямована на збереження та розширення мережі гуртків, підвищення професійного рівня і творчої майстерності педагогічних працівників та залучення учнівської молоді до участі у масових заходах – змаганнях і конкурсах обласного, регіонального, всеукраїнського і міжнародного рівнів.

       Вся діяльність педагогів закладу спрямована на доцільну організацію вільного часу дозвілля  учнівської молоді, збагачення їх інтелектуального і творчого потенціалу, підготовку підлітків до життя. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.