Звіт директора про діяльність Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді у 2023 році

 

Позашкільна освіта є складовою системи безперервної освіти України, сутність якої визначають специфічні умови її функціонування, а саме: диференційованість, динамічність, гнучкість, мобільність, варіативність, доступність тощо.

Динамічна освіта та виховання – це процес безперервний. Він немає  фінансових термінів завершення і послідовно переходить із однієї стадії на другу від створення умов, сприятливих для творчої діяльності дітей  та підлітків для забезпечення їх співробітництва у творчому процесі та самостійної творчості, яка і формує потребу особистості у подальшому сприйнятті світу.

В умовах збройної агресії російської федерації Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді (далі Центр) продовжує активно працювати на освітньому фронті, організовуючи процес виховання та забезпечуючи змістовне дозвілля і психологічну підтримку молоді.

Діяльність Центру   спрямована на систематизацію роботи закладу позашкільної освіти як центру координації навчально-виховної, інформаційно-методичної, організаційно-масової діяльності художньо-естетичного та національно-патріотичного напрямів позашкільної освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі заклади професійної освіти)  міста Хмельницького та Хмельницької області.

У 2023 році в закладах професійної освіти області  функціонувало 238 гуртків де отримали позашкільну освіту 3697 здобувачів освіти, що становить 45,1 % від загального контингенту, з них:

  • художньо-естетичні – 117 гуртків, 1890 здобувачів освіти;
  • технічної творчості – 87 гуртків, 1220 здобувачів освіти;
  • національно-патріотичні – 34 гуртки, 587 здобувачів освіти.

Відповідно до нормативних документів та запитів адміністрації закладів професійної освіти  у 2023 році Центр фінансував роботу  65 гуртків, якими  було охоплено 980 вихованців  віком від 6 до 25 років. На платній основі організовано роботу одного гуртка.

Навчально-виховний процес будується у парадигмі розвиваючої освіти, забезпечуючи інформаційну, навчальну, виховну, розвиваючу, соціалізуючу, релаксаційну функції. Сьогоденні проблеми здобувачів освіти – специфічне відображення кризи, яка оточує всі галузі суспільства в нашій країні.

Найбільшої актуальності набули системи комунікації з учнівською молоддю та запровадження нових актуальних форм роботи. У своїй діяльності колектив Центру створює можливості для спілкування здобувачів освіти, зокрема організовуючи гурткову роботу, волонтерські проєкти, акції, челенджі тощо. В свою чергу здобувачі освіти мають можливість розвивати творчі  здібності та висвітлювати свої досягнення у соціальних мережах Інтернету. Виходячи із ситуації, ряд заходів проводиться дистанційно в спільноті Центру у соціальній мережі Facebook та на платформах Google Meet та Zoom. Спілкування здобувачів освіти між собою допомагає відволіктися від подій сьогодення, а дітям-переселенцям дає можливість легше адаптуватися до нових умов життя.

Різноманітні форми й методи виховання  охоплюють усі сторони дозвілля здобувачів освіти, загалом  у 2023 році проведено 62 заходи з позашкільної роботи, до яких було залучено 8920 осіб.

Серед них традиційні фестивалі-конкурси художньо-естетичного напряму за жанрами: конкурс молодіжних газет «Нова преса», конкурс «Літературний простір», конкурс читців «Магія слова», конкурс інструментальної музики «На хвилях гармоні», конкурс естрадної пісні, фото конкурс «Молодість, професія, досконалість», конкурс колядок та щедрівок «Різдвяний передзвін».

Арт-проєкти та виставки технічної творчості: «Зимова фантазія», «Святковий Великдень», «ТЕХНО-АРТ – галерея».

У сучасних суспільно-політичних умовах більш пріоритетним є національно-патріотичне виховання здобувачів освіти. Саме тому Центр працює у напрямку забезпечення національної спрямованості освітнього процесу, здійснюючи ряд системних заходів, пов’язаних з організацією національно-патріотичного виховання як складової загального процесу виховання.

Створено мережу гуртків, навчання у яких сприяє втіленню ідеї патріотичного виховання як національного пріоритету України (патріотичного, історичного, краєзнавчого напрямів).

У березні-травні проведено конкурс мультимедійних проектів «Це наша Україна», в якому учасники презентували фото та відео роботи  про працівників та випускників закладів професійної освіти, які відстоюють територіальну цілісність України та про події, які допомогли вистояти, згуртуватися та прожити українцям у рік гідності та незламності – «Історії нескорених сердець» , «Незламна країна 24/7».

Проведено ряд освітніх просвітницьких заходів з нагоди відзначення пам’ятних дат та державних свят: кластер з вивчення, популяризації національної історії та культури (знайомство з музеями та пам’ятними історичними місцями, зустрічі з видатними постатями та сучасними героями України чи місцевості); благодійні акції, виховні години, пізнавально-історичні форуми, флеш-моби (візуалізація державних чи національних символів, контурів кордонів України), станційні ігри (квести), зустрічі з героями України, створення інфографіки  (шевронів, подій), ворк-шопи із виготовлення арт-листівок, виготовлення постерів  патріотичного змісту на підтримку захисників та захисниць України. Проводиться робота над створенням електронного музею «Історія розвитку профтехосвіти Хмельниччини» на  е-платформі Google.

Актуальною є організація по збору та поширенню інформації про героїчні вчинки українських військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів у ході війни, волонтерів та інших громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України. За ініціативи Департаменту освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді  створено електронний альбом «Героям нації – честь!» про освітян Хмельниччини – захисників територіальної цілісності України. Презентація альбому відбулася 15 травні 2023 року під час проведення заходів Всеукраїнського тижня професійно-технічної освіти.

Індикатором зростання національної свідомості та патріотичного піднесення також є діяльність Хмельницької обласної ради учнівського самоврядування закладів професійної освіти, за ініціативи якої проводиться ряд благодійних акцій та волонтерських проєктів: акція «З теплом у серці», проєкт «Еко-клін», марафон «Єднання» на благо миру та розвитку, акція «Подаруй тепло солдату», в рамках Всеукраїнської кампанії акція «16 днів проти насильства», акція «Миколай про тебе пам’ятає».

Крім того  обласною радою учнівського самоврядування проведено ряд інформаційно-освітніх заходів: до Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями, до Дня місцевого самоврядування «Лідер хаб», уроки-реквієми до Дня Чорнобильської аварії на АЕС, освітні заходи до Дня Європи.

Відповідно до Статуту ХОРУС, проведено зльоти лідерів учнівського самоврядування  та вибори президента ради.

У 2023 році командою ХОРУС було реалізовано проєкт «Хмельниччина мальовнича» та випущено три номера  електронної газети  «ПОКОЛІННЯ NEXT».

З метою ефективного стимулювання здобувачів освіти до творчого пошуку, створено рейтингові таблиці участі закладів професійної освіти  у  заходах, які фіксують і висвітлюють шкалу учнівської  активності, підсумки якої висвітлюються у кожному півріччі.

Результатом спільної роботи центру з закладами професійно-технічної освіти  є виховання майбутнього фахівця з високою загальною культурою та  стійким інтересом до творчої діяльності.

Про ефективність та якість проведеної  виховної роботи свідчать перемоги та вдалі виступи гуртківців у різноманітних всеукраїнських та міжнародних  конкурсах. Упродовж 2023 року  117 здобувачів освіти здобули призові місця у 14 фестивалях та конкурсах різних рівнів в номінаціях: вокальне мистецтво, літературно-театральне мистецтво, телемистецтво, декоративно-ужиткове та образотворче мистецтво.

Переможцями стали здобувачі освіти: Державного  закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Старокостянтинівський аграрно-промисловий ліцей», Вищого професійного училища №4 м. Хмельницького, Хмельницького професійного ліцею, ДНЗ «Хмельницького центру професійної-технічної освіти сфери послуг», ДНЗ «Вище  професійне училище №11 м.Хмельницького», Хмельницького професійного ліцею електроніки, Нетішинського професійного ліцею, Вищого професійного училища № 25 м. Хмельницького, ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти».

Зважаючи на обставини, в яких реалізовувався освітній процес у 2023 році, більшість конкурсів проводилося в заочному форматі. Однак, ми впевнені, що пропагована нами методика системного підходу, яка передбачає традиційність проведення обласних жанрових фестивалів та конкурсів, відмова від «одноразових заходів», створення умов щодо розвитку сталої мережі гуртків  – допоможе підтвердити таку високу результативність в майбутньому в оф-лайн форматі.

Методична робота у Хмельницькому державному центрі естетичного виховання учнівської молоді – цілісна система дій та заходів, спрямованих на розвиток ініціативи і творчості педколективу в процесі вирішення проблеми особистісно-орієнтованого освітнього процесу, на покращення та вдосконалення системи знань, умінь і навичок вихованців через впровадження інноваційних технологій.

 Методична робота Центру  побудована на принципі системності колективної та індивідуальної діяльності педагогів, це цілісна система дій та заходів, спрямованих на розвиток ініціативи і творчості педколективу, підвищення  рівня науково-теоретичної підготовки та професійної майстерності.

У закладі передбачено вдосконалення роботи профільних методичних об’єднань щодо навчання й організації самоосвітньої та професійно-творчої діяльності педагогів, узагальнення педагогічного досвіду, упровадження сучасних технологій в систему атестаційної роботи закладу.

Упродовж 2023  року було проведено 4 обласних семінарів-практикумів  для керівників гуртків.

З метою координації та узгодження проходження курсової перепідготовки та черговості атестації педагогічних кадрів у закладі здійснюється консультативна підтримка щодо організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників та проведення атестації.

Відповідно до методичних рекомендацій Державної служби якості освіти України розроблено Положення  про внутрішню систему забезпечення якості освіти в закладі, критерії та індикатори для самооцінювання  освітніх та управлінських процесів. Для самооцінювання власної діяльності  використовувалися  наступні методи збору інформації: вивчення документації, анкетування педагогічних працівників, спостереження за     організацією освітнього процесу. 

За результатами моніторингу педагогічної діяльності керівників гуртків  надано рекомендації щодо  підвищення ефективності проведення навчальних занять шляхом використання  сучасних педагогічних технологій  в освітньому процесі (зокрема, технології формування творчої особистості, проєктних технологій, технологія коучингу тощо).

Вся діяльність Центру  проводиться відповідно до  річного плану роботи, затвердженого Департаментом освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації.

Освітній процес здійснюють 43 працівники.

Упродовж звітного періоду в повній  мірі забезпечено бухгалтерський облік фінансово-економічної діяльності закладу, складання статистичної звітності згідно із законодавством.

Заклад проводить системну роботу зі створення комфортних умов для навчання гуртківців і роботи працівників закладу та забезпечення збереження їх життя і здоров’я.  Здійснюється матеріально-технічне забезпечення структурних підрозділів за основними напрямами діяльності.

Проведено активні роботи по облаштуванню приміщення та прилеглої території: виконано поточний ремонт балетного класу, кабінетів гурткової роботи, впорядковано рекреаційну зону. Проведена робота щодо впорядкування документів землекористування та утримання будівель і споруд.

Інформація про роботу Центру систематично анонсується та висвітлюється  на сайті ХДЦЕВУМ та у соціальній мережі Фейсбук.

2023 рік  став для нас  роком впевненості у власних силах, роком гідності та незламності, роком трансформації освіти з поглядом  та вірою у майбутнє.  Так, ми навчилися все долати:  проблеми з укриттям, емоційну нестійкість та стривоженість під час сирен, навчальний процес в укриттях. змішаний формат навчання. Ми витримали все, але впевнені і знаємо, що це тимчасово. Тому працюємо з вірою у щасливе майбутнє і заради Перемоги! 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.