Відбулось відкриття обласної виставки-конкурсу «Диво-писанка» серед учнів та працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти

Писанка — символ України, національне культурне надбання, котре репрезентує неповторну сутність українського народу та нерозривну єдність з попередніми поколіннями.

З метою залучення учнів до системи культурних і духовних цінностей, історичної спадщини українського народу та традицій національної культури Департамент освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді багато років поспіль проводить обласну виставку-конкурс «Диво-писанка» серед учнів та працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельничинни.

23 квітня 2019 року в приміщенні Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбулось відкриття обласної виставки-конкурсу «Диво-писанка». У заході взяли участь 22 заклади професійної (професійно-технічної) освіти, де мали змогу репрезентувати роботи, виконані в різних – як традиційних, так і сучасних техніках писанкарства та вишивки. Виставку доповнюють чудові авторські тематичні пасхальні композиції, а також вишивані вироби на сакральну тематику. Такий незвичайний формат конкурсу не обмежував учасників у прояві їхньої індивідуальності та фантазії.

З вітальним словом виступила Тамара Танчук – директор Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва. Мистецтвознавець, член Національної спілки художників України Володимир Голунський поділився з присутніми своїм баченням виставки, висловив вдячність майстрам, які взяли участь в конкурсі. Валентин Ільїнський, член Ради Українського Геральдичного товариства зробив короткий екскурс в історію писанкарства. 

Правду кажуть, що писанка — це шедевр мініатюрного мистецтва, в якому людина відображає усі сторони свого життя — історію, звичаї, традиції, вірування, естетичні уявлення, поетичні бажання та власні мрії. Цю думку підтверджує і різномаїття сюжетних композицій та неповторність кольорових гам, представлених на виставці.

По завершенні виставки члени журі оцінили роботи конкурсантів відповідно до критеріїв оцінювання у таких номінаціях:

 

Номінація «Традиційна писанка»:

 

І місце

ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей».

 

Номінація «Сучасна писанка»:

Гран-прі

ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти»

 

І місце

Вище професійне училище № 25 м. Хмельницького.

 

ІІ місце

Грицівське вище професійне училище № 38;

ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг».

 

ІІІ місце

Плужненський професійний аграрний ліцей;

ДПТНЗ «Славутський  професійний ліцей».

 

Номінація «художньо-декоративна композиція»:

 

І місце

Вище художнє професійне училище №19 смт. Гриців.

ІІ місце

Хмельницький професійний ліцей;

ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти»;

ДНЗ «Полонський агропромисловий центр професійної освіти»;

Грицівське вище професійне училище № 38;

 

ІІІ місце

ДНЗ «Вище професійне училище № 11 м. Хмельницького»;

ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей»;

Вище професійне училище № 4 м. Хмельницького;

ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг».

ДПТНЗ «Красилівський  професійний ліцей».

 

Переможці та презери обласної-вистаки конкурсу писанкарства та вишивки на пасхальну тематику «Диво-писанка» нагороджуються дипломами Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації.

Сподіваємось, що традиція щорічного проведення виставки-конкурсу — це лише перший етап у відновленні і збереженні традицій українського писанкарства, а юні аматори ще не раз потішать нас надзвичайними витворами, у які вкладають новизну світосприймання та індивідуальну безпосередність.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.