Звіт директора Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді за 2019 рік

Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді спрямовує  свою діяльність на систематизацію роботи позашкільного закладу, як координаційного центру з навчально-виховної, інформаційно-методичної, організаційно-масової роботи художньо-естетичного напряму в закладах професійної (професійно-технічної) освіти  області.

Робота навчального закладу спрямована на розвиток здібностей та обдарувань вихованців, створення оптимальних умов для творчого розвитку дітей і підлітків, збагачення світогляду дітей, виховання громадської позиції та національно-патріотичної ідеї підростаючого покоління.

У масових заходах впродовж 2019 року залучено 10235 учнів. Відсоток охоплених позашкільною освітою за напрямком діяльності гуртків 44,1% . Відсоток дітей які отримали нагороди – 2,3%.

У 2018/2019 навчальному  році в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області  функціонувало 217 гуртків: художньої самодіяльності, образотворчого мистецтва, декоративно-прикладного мистецтва, технічної творчості, військово-патріотичні, краєзнавчі, історичні, клуби за інтересами, де отримали позашкільну освіту 3279 учні (з них бюджетних 111 гуртків –1802 учнів, на громадських засадах 106 гуртків –1477 учні).   

 Педагогічними працівниками Хмельницького державного центру естетичного виховання  у 2019  році  підготовлено та  проведено  53  масових заходи серед учнів та працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 27 з яких – позапланові

 У 2019  році організовано та  проведено 7  семінарів-практикумів.

З метою підвищення педагогічної майстерності та вдосконалення педагогічного досвіду протягом року були проведені методичні консультації для керівників гуртків.

     Невід’ємною ланкою роботи у діяльності педагогічного колективу центру є підвищення  науково-методичного та фахового рівня педагогічних працівників, забезпечення їх безперервною освітою. 

           З метою координації та узгодження проходження курсової перепідготовки та черговості атестації педагогічних кадрів у закладі складено перспективний план атестації педагогічних працівників.

Рівень діяльності педагогічного працівника, який атестується, визначається на основі комплексної оцінки, педагогічної майстерності, результатів педагогічної діяльності, шляхом відвідування занять гуртків, виховних заходів, здійснення аналізу освітнього процесу.

З метою підвищення рівня професійної компетентності педагогічних кадрів проведено чотири  засідання методичної ради.

В закладі постійно діють  методичні об’єднання керівників  гуртків Центру та закладів професійної (професійно-технічної) освіти області за жанрами. Робота методичних об’єднань спрямовувалась на вирішення питань удосконалення професіоналізму педагогів та створення умов для їх творчої самореалізації; організації взаємовідвідувань гурткових занять та захист методичних ідей педагогами; апробації нових форм роботи у гуртках декоративно-ужиткового мистецтва, художньо-естетичного, військово-патріотичного напрямку, поповнення індивідуальних методичних папок керівників гуртків «З досвіду роботи».

У 2019 році  працювало  6  методичних об’єднаннь.

Важливу роль у закладі відіграє діяльність постійно діючого дорадчого колегіального органу – педагогічної ради. Тематика педагогічних рад відповідала цілям та завданням діяльності закладу. 

Для підвищення професійної майстерності, втілення в роботу інноваційних технологій, надання методичної та практичної допомоги педагогам протягом 2019 року проведено  чотири  засідання  педагогічної ради.

 Педагогічними працівниками  Центру розроблено 7 методичних рекомендацій та збірок, які використовуються в практичній діяльності керівниками гуртків Центру та  серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти області:

Проведено заходи по атестації педагогічних працівників.

        У  Хмельницькому державному центрі естетичного виховання  та закладах професійної (професійно-технічної) освіти  області працює 2 колективи, яким присвоєно звання «Народний художній колектив», та 8 колективів, яким присвоєно звання  «Зразковий художній колектив»:

Народний художній колектив ансамбль танцю «Поділля»;

Народний художній колектив  молодіжний  фольклорний гурт «Ладовиці»;

Зразковий художній колектив  ансамбль танцю «Любисток»;

Зразковий художній колектив ансамбль  танцю «Дивоцвіт»;

Зразковий художній колектив гурток  історичної реконструкції «Скіф» Вище професійне училище №36 смт. Балин;

Зразковий художній колектив гурток декоративно-вжиткового мистецтва «Весна»  Вище професійне училище №36 смт. Балин.;

Зразковий  художній колектив ансамбль народної музики «Бужани» Вище професійне училище №25.;

Зразковий художній колектив  вокальний  ансамбль «Збручани»  державний навчальний заклад «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей»;

Зразковий художній колектив  театральний гурток «Лицедій»;

Зразковий художній колектив   вокальний ансамбль «Сузір’я» державний професійно-технічний  навчальний заклад  «Славутський професійний ліцей».

           З метою забезпечення необхідних умов для розвитку дітей та учнівської молоді в системі допрофесійної підготовки, виявлення обдарованої молоді та залучення її до занять у гуртках, з метою виховання національної свідомості систематично проводяться обласні етапи Всеукраїнських та Міжнародних  конкурсів, виставок, фестивалів.

 У 2019 році  творчі колективи закладів професійної (професійно-технічної) освіти області та Центру взяли участь і здобули відзнаки  у таких Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях і конкурсах:

Всеукраїнський конкурс творчості дітей та учнівської молоді  «За нашу свободу» у м. Київ:

2 місце –  Подлознюк Валерія, учениця ДПТНЗ «Славутський професійний ліцей», за роботу «Українському солдату» у номінації «Лист на фронт»;

2 місце – Ткачук Іван, учень Вищого професійного училища № 38 смт. Гриців, за роботу «Лист військовому» у номінації «Лист на фронт»;

3 місце – Ширко Давид, учень Хмельницького професійного ліцею, за роботу «Солдату» у номінації «Лист на фронт».

             Міжнародний фестиваль – конкурс  музики,  пісні  і танцю у м.  Оздере, Туреччина  (травень 2019):

Гран – Прі Народний  художній колектив України ансамбль танцю «Поділля»  Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді, керівник – Відмінник освіти України, лауреат премії імені Богдана Хмельницького – Сергій Педан.

       Міжнародний фестиваль – конкурс  музики,  пісні  і танцю у м.  Оздере, Туреччина  (травень 2019):

2 – місцеАнсамбль барабанщиків «Запальні ритми» Вищого професійного училища  № 11 м. Хмельницького, керівник Ірина Браславець.

        Всеукраїнський фестиваль – конкурс «Молодь обирає здоров’я!» (травень 2019 р.).

       Міжнародний фольклорний фестиваль м.  Намур, Бельгія  (серпень 2019):

Лауреат  – Народний  художній колектив України ансамбль танцю «Поділля»  Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді, керівник – Відмінник освіти України, лауреат премії імені Богдана Хмельницького – Сергій Педан.

Хмельницькою обласною радою  учнівського самоврядування закладів професійної (професійно-технічної) освіти було організовано, проведено та прийнято участь у 18 заходах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.